Prata om Alkohol i Livsmedelsföretagens hemkunskapspodd Feeder

|Nyhet

Prata Om Alkohol är ett utbildningsinitiativ som rymmer skolmaterial, särskilda projekt och aktiviteter. Initiativet togs 2006 av SVL och drivs sedan 2011 i samverkan med Sveriges Bryggerier. Prata Om Alkohol har som syfte att senarelägga ungdomars eventuella alkoholdebut och att ge dem ett ansvarsfullt förhållningssätt till alkohol.

I senaste säsongen av Livsmedelsföretagens hemkunskapspodd Feeder som vänder sig till årskurs 7-9 i grundskolan medverkar Prata om Alkohol i avsnittet tretton Alkohol – Om grupptryck och att säga nej. I avsnittet medverkar, förutom Anna Nygren från Prata om Alkohol, även Staffan Åberg som är drogsamordnare i Helsingborgs stad och Kristoffer Triumf som är programledare för podcasten Värvet. Här hittar du avsnittet och nedan kan du läsa mer om just detta avsnitt.

Om avsnittet

Alkoholdrickandet bland ungdomar har minskat de senaste åren. Men vad händer i oss när vi dricker alkohol? Och hur hanterar man grupptryck och lär sig säga nej?

Medverkande

Begrepp att hålla koll på

  • Grupptryck
    Grupptryck är människors sociala tryck på varandra, till exempel inom en kompisgrupp. Ofta handlar det om att påverka någon att prova alkohol, droger eller bete sig på ett visst sätt. Ett socialt tryck att försöka anpassa sig till omgivningen finns i alla generationer, till exempel när det gäller kläder, beteende och intressen. Oftast sker anpassningen till gruppen helt omedvetet.
  • Tonårshjärnan
    Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän vid 25-30 års ålder. Forskning visar att det riskbeteende som ofta är typiskt i tonåren beror på en obalans mellan olika områden i hjärnan. Eftersom pannloberna utvecklas långsamt mognar kontrollerande funktioner mycket senare än känslo- och driftsfunktioner. Det kan vara en förklaring till att ungdomar tar större risker än vuxna och har ett mer impulsivt beteende. Bromsen, det vill säga pannloben, fungerar sämre när vi är unga och därför kan känslorna ta över.

Fler nyheter

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

|Nyhet

Varje år mäter Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) svenskarnas alkoholkonsumtion och hur man införskaffar sin alkohol genom så kallade monitormätningar. Totalt sett minskade alkoholkonsumtionen med 2,7 % under 2023 och är nu 8,6 liter ren alkohol per invånare 15 … Läs mer