Den svenska alkoholpolitiken i en globaliserad värld – är alkoholskatten optimalt utformad?
Svensk alkoholpolitik utformas inte i en isolerad miljö. Tvärtom blir vi allt mer sammanflätade med vår omvärld, och därmed även påverkade av hur våra grannländers alkoholpolitik ser ut. Lägre internationella skattesatser leder till gränshandel med bland annat Tyskland, Danmark, Finland och Baltikum. Hur ser införseln ut och hur har den utvecklats? Finns det regionala skillnader?
Det övergripande målet för den svenska alkoholpolitiken är att främja folkhälsan. Skatten på alkohol antas påverka konsumtionen och utgör därmed ett led i arbetet för främjandet av förbättrad folkhälsa. Samtidigt syftar skatten på alkohol till att inbringa skatteintäkter till staten.
Hur ser sambandet ut mellan skatt på alkohol och konsumtion? Är alkoholskatten ändamålsenligt utformad utifrån syftet att begränsa konsumtionen av alkohol och samtidigt generera skatteintäkter? Och hur påverkar skatten den illegala och legala införseln?
Varmt välkommen till ett lunchseminarium där ovanstående frågor diskuteras. Närvarar gör Jonas Arnberg, vd för HUI Research, Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, samt Per Åsling (C) och Peter Persson (S) från skatteutskottet. Samtalen modereras av Maria Ludvigsson, ledarskribent på SvD.
Datum Torsdagen den 16 maj
Tid 12.00-13.00. Registrering och lättare lunch från klockan 11.30
Plats Hilton Slussen
Anmälan sker via mejl till event@svl.se.