Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden:

  • Ökad robusthet i livsmedelskedjan
  • Exportfrämjande
  • Svensk kvalitet och gastronomi

SVL välkomnar den nya livsmedelsstrategin och uppskattar att Regeringen vill stärka Sverige som mat- och dryckesnation. Sverige har en lång historia av gastronomi och en stark måltidskultur där drycker spelar en naturlig och viktig roll. Detta ligger helt i linje med dryckesbranschens önskan om att dryck ska avnjutas i sociala sammanhang och i måttliga mängder.

Varje år exporterar svenska dryckesföretag alkoholhaltiga drycker för cirka 7,3 miljarder kronor. SVL ser därför mycket positivt på att strategin innebär ett flertal exportfrämjande åtgärder som kommer stärka Sveriges renommé som mat- och dryckesnation globalt. Det förväntas leda till ökad tillväxt, stärkt konkurrenskraft och ökade arbetstillfällen inom den svenska dryckesnäringen.

– Lönsamhet och konkurrenskraft är avgörande för att Sverige ska kunna upprätthålla en välfungerande livsmedelskedja. Företagen behöver tydliga och långsiktiga villkor för att investera och satsa. Ökad försörjningsförmåga, innovativ måltidskultur och fortsatt aktivt klimatarbete kommer inte av sig självt. Självklart ser vi även fram emot en större harmonisering av regelverk för livsmedel på EU:s inre marknad och effektivare myndighetsutövning, säger Elisabeth Due, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

– Från SVL:s perspektiv är det positivt att regeringen vill stärka intresset för den svenska mat- och dryckeskulturen och underlätta för livsmedelsproducenter. Strategin är ett bra första steg men det krävs fler konkreta åtgärder. I det sammanhanget bör matkravet tas bort och de skattelättnader som tilldelats mikrobryggerier bör även utsträckas till mikrodestillerier, avslutar Elisabeth Due.

Fler nyheter

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

|Nyhet

Varje år mäter Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) svenskarnas alkoholkonsumtion och hur man införskaffar sin alkohol genom så kallade monitormätningar. Totalt sett minskade alkoholkonsumtionen med 2,7 % under 2023 och är nu 8,6 liter ren alkohol per invånare 15 … Läs mer