Prata om Alkohol i Livsmedelsföretagens hemkunskapspodd Feeder
Prata Om Alkohol är ett utbildningsinitiativ som rymmer skolmaterial, särskilda projekt och aktiviteter. Initiativet togs 2006 av SVL och drivs sedan 2011 i samverkan med Sveriges Bryggerier. Prata Om Alkohol har som syfte att senarelägga ungdomars eventuella alkoholdebut och att ge dem ett ansvarsfullt förhållningssätt till alkohol.
I senaste säsongen av Livsmedelsföretagens hemkunskapspodd Feeder som vänder sig till årskurs 7-9 i grundskolan medverkar Prata om Alkohol i avsnittet tretton Alkohol – Om grupptryck och att säga nej. I avsnittet medverkar, förutom Anna Nygren från Prata om Alkohol, även Staffan Åberg som är drogsamordnare i Helsingborgs stad och Kristoffer Triumf som är programledare för podcasten Värvet. Här hittar du avsnittet och nedan kan du läsa mer om just detta avsnitt.
Om avsnittet
Alkoholdrickandet bland ungdomar har minskat de senaste åren. Men vad händer i oss när vi dricker alkohol? Och hur hanterar man grupptryck och lär sig säga nej?
Medverkande
- Anna Nygren, livsstilspedagog, KKM-gruppen (Prata om alkohol)
- Stefan Åberg, drogsamordnare, Helsingborgs stad (programledare SANDT-podden)
- Kristoffer Triumf, poddare och författare
Begrepp att hålla koll på
- Grupptryck
Grupptryck är människors sociala tryck på varandra, till exempel inom en kompisgrupp. Ofta handlar det om att påverka någon att prova alkohol, droger eller bete sig på ett visst sätt. Ett socialt tryck att försöka anpassa sig till omgivningen finns i alla generationer, till exempel när det gäller kläder, beteende och intressen. Oftast sker anpassningen till gruppen helt omedvetet. - Tonårshjärnan
Hjärnan är inte färdigutvecklad förrän vid 25-30 års ålder. Forskning visar att det riskbeteende som ofta är typiskt i tonåren beror på en obalans mellan olika områden i hjärnan. Eftersom pannloberna utvecklas långsamt mognar kontrollerande funktioner mycket senare än känslo- och driftsfunktioner. Det kan vara en förklaring till att ungdomar tar större risker än vuxna och har ett mer impulsivt beteende. Bromsen, det vill säga pannloben, fungerar sämre när vi är unga och därför kan känslorna ta över.