Alkohol är en del av tonåringars jullov i Stockholms län

|Pressmeddelande

En ny undersökning genomförd av LunarStorm Research på uppdrag av alkoholbranschen visar att sju av tio ungdomar mellan 15 och 17 år i Stockholms län uppger att de kommer att dricka alkohol under jullovet. Nu krävs det en omedelbar alkoholskattesänkning för att återta kontrollen över alkoholflödet och därigenom kunna få bukt med ungdomsfylleriet, säger Meg Tivéus, ordförande för Sprit och Vinleverantörsföreningen (SVL)

– Det är alarmerande siffror som framkommer i undersökningen. Det är en sak att våra politiker kan stoltsera med en hög alkoholskatt när de åker till Bryssel, men att det sen inte fungerar i verkligheten verkar få kännas vid, säger Meg Tivéus, ordförande för SVL.

LunarStorm Research har på uppdrag av Sprit och Vinleverantörsföreningen genomfört en omfattande undersökning med över 5 000 ungdomar i åldern 15 till 17 år. Undersökningen visar bl.a. att drickande bland ungdomar under jullovet är utbrett och att de enkelt får tillgång till alkohol via illegala kanaler, i svarthandeln eller i hemmet. Undersökningen går att bryta ner regionalt och följande resultat framkom av svaren från ungdomar i Stockholm län:

• Sju av tio av de tillfrågade ungdomarna mellan 15 och 17 år i Stockholms län uppgav att de skulle dricka alkohol under jullovet. Fler än var femte ungdom uppgav att de kommer att dricka alkohol vid fler än fem tillfällen under jullovet.

• Åtta av tio ungdomar uppgav att de skulle dricka alkohol på fest hos eller med vänner. Var femte pojke i Stockholm svarade att han skulle dricka alkoholen ute på stan och var tredje ungdom svarade att de köper alkohol av någon vuxen – då avses inte föräldrarna.

• Fler än åtta av tio ungdomar mellan 15 och 17 år ansåg att det var lätt att få tag på alkohol. Majoriteten i den aktuella ålderskategorin uppgav också att de blir berusade när de dricker.

– Vi, som representerar leverantörer och tillverkare av vin och sprit, känner en mycket stark oro och frustration över utvecklingen i Sverige. Den utbredda införseln av alkohol med bunkring och illegal vidareförsäljningen i dess spår monterar fullständigt ner alla former av kontroll över alkoholförsäljningen. Vi som branschorganisation och våra medlemsföretag är beredda att aktivt medverka och ta ett stort ansvar i skapandet av en ny, modern alkoholpolitik; men för att detta ska alls fungera är det först upp till våra förtroendevalda i riksdag och regering att bevisa att de är beredda att gå från ord till handling och sänka alkoholskatten, avslutar Meg Tivéus, ordförande för Sprit och Vinleverantörsföreningen.

Bertil Swartz, VD SVL Telefon: 08-762 76 25 Mobil: 0708-26 43 46 e-post: bertil.swartz@li.se www.spirits-wine.se

Fler nyheter

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

|Nyhet

Varje år mäter Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) svenskarnas alkoholkonsumtion och hur man införskaffar sin alkohol genom så kallade monitormätningar. Totalt sett minskade alkoholkonsumtionen med 2,7 % under 2023 och är nu 8,6 liter ren alkohol per invånare 15 … Läs mer