Pressinbjudan: Spritpyramiden – röster ur verkligheten
Under den pågående Halloween-veckan kommer många barn och ungdomar att dricka sig berusade för första gången. Sannolikheten är stor att den alkohol som ungdomarna berusar sig på är svartsprit – insmugglad i stor skala av organiserade brottslingar som gör grova pengar tack vare de höga svenska alkoholskatterna.Sprit & Vinleverantörsföreningen bjuder in till en pressträff onsdagen den 29 oktober, klockan 10 i lokalen Tellus, Näringslivets Hus, Storgatan 19, Stockholm. På pressträffen presenterar vi de senaste siffrorna för gränshandeln med sprit. Vid samma tillfälle släpper vi även rapporten ”Spritpyramiden – röster ur verkligheten”.
I rapporten ”Spritpyramiden – röster ur verkligheten” får vi en inblick i hur utstuderat kommersen med svartsprit faktiskt är organiserad. Försäljningen är upplagd som i ett klassiskt pyramidspel. I toppen finns säljaren, som ofta själv ser till att hämta spriten med skåpbil eller släp i Tyskland eller Estland. Därefter kommer andrahandslangarna, de som svarar på mobilsamtalen och tar upp beställningarna. I nästa led finns leverantörerna, de som lämnar över spriten och tar in pengarna. I varje steg läggs det på en summa. En summa som gör att alla, i varierande grad, tjänar på sprittrafiken.
Christoffer och Henrik, 15 och 17 år, har regelbundet sedan ett par års tid fungerat som mellanhänder. De förser kompisar och andra med alkohol. Henriks jobb började när han själv ville köpa sprit via ett mobilnummer. För att få handla krävde säljaren att Henrik skulle börja leverera till andra. Och det var inga problem. Det finns så många som vill köpa. – En schysst helg kan man dra in 1000- 2000 kronor i ett bra område, säger Henrik. Ett flak Slots guld som kostar 100 spänn att handla själv kan man utan problem sälja för 200.
I rapporten ger de som jobbar ute i verkligheten, Maria Ungdom, fältassistenter, Farsor och morsor på stan, brottsförebyggande samordnaren i Tyresö kommun, polisen, Tullverket och inte minst några av ungdomarna själva en och samma bild. Svartspriten bidrar i allt högre grad till en organiserad, kriminell verksamhet. Ett försäljningssystem som fostrar unga till ett kriminellt beteende.
På pressträffen medverkar Erika Nylander, VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen samt Lars-Gösta Alm, närpolischef i Bromma, Karl Gunnheden, Tullverket samt Charlie Sanrell, fältassistent i Bromma.
För ytterligare information om pressträffen, gränshandelsindexet och rapporten, kontakta Erika Nylander, VD Sprit & Vinleverantörsföreningen, tel 08-762 76 25.