SVL i debatt: IOGT-NTO blundar för verkligheten

|Nyhet
SVL:s replik den 2/5 på IOGT-NTO:s debattartikel "Regeringens höjning av alkoholskatten är otillräcklig " i Upsala Nya tidning den 26/4.

IOGT-NTO skriver den 26 april i ett debattinlägg att regeringens höjning av alkoholskatten är otillräcklig och föreslår även en rad egna åtgärder som de menar skulle minska alkoholkonsumtionen. Att såväl regeringens alkoholskattehöjningar som IOGT-NTO:s egna förslag riskerar att leda till en ökad alkoholsmuggling är något som inte verkar tas i beaktande överhuvudtaget.

Drygt 15 procent av den alkohol som konsumeras i Sverige inhandlas och beskattas i utlandet enligt uppgifter från CAN. För kategorin sprit är den siffran ännu högre – 45 procent. Anledningen är höga prisskillnader mellan Sverige och närliggande länder som Danmark och Tyskland på grund av Sveriges höga alkoholskattenivåer. Enligt rapporten Myndighetsgemensam lägesbild – organiserad brottslighet 2021, som är en produkt av det myndighetsgemensamma arbetet mellan 12 myndigheter mot organiserad brottslighet, beräknas den obeskattade alkoholen generera en skatteförlust runt 1,7 miljarder kronor årligen. Med högre prisskillnader genom höjd alkoholskatt riskerar skatteförlusten för staten att bli betydligt högre än vad den är idag.

Debattörerna skriver att realpriset av alkohol är idag betydligt lägre än det var för 20 år sedan. Trots detta har alkoholkonsumtionen minskat kontinuerligt sedan början av 2000-talet. Vår slutsats av detta är att priset på alkohol avgör idag inte hur mycket du konsumerar utan avgör snarare var du köper din alkohol.

Om införseln och smugglingen ökar minskar även Systembolagets marknadsandel av det som konsumeras i Sverige. Systembolaget har en viktig roll i att sälja med ansvar genom upprätthållandet noggrann kontroll av ålder och berusningsgrad samt genomföra kvalitetskontroller på det som säljs. Det är viktigt att bevara. Om politikerna vill värna Systembolagets detaljhandelsmonopol bör alkoholpolitiska beslut utgå från var vi vill att människor ska göra sina inköp.

Anna De Geer
VD, Sprit & Vinleverantörsföreningen SVL

IOGT-NTO:s ursprungliga debattartikel hittar du här.

Fler nyheter

Nya Livsmedelsstrategin stärker dryckesnäringen

|Kommentar

Fredagen den 21 mars presenterade Regeringen Livsmedelsstrategin 2.0, som innehåller förslag och åtgärder för att stärka den svenska produktionen av mat och dryck. Strategin innehåller tre huvudsakliga fokusområden: Ökad robusthet i livsmedelskedjan Exportfrämjande Svensk kvalitet och gastronomi SVL välkomnar den … Läs mer

SVL i debatt: Spriten kan inte rädda statens finanser

|Nyhet

Att använda höjda skatter på alkohol är enligt studier ett väldigt ineffektivt och oprecist finanspolitiskt verktyg för att öka statens intäkter, skriver Elisabeth Due, vd på Sprit & Vinleverantörsföreningen på Di Debatt den 6 februari. Utredningen Beskattning av viss avkastning … Läs mer

Alkoholkonsumtionen fortsätter att minska

|Nyhet

Varje år mäter Centralförbundet för Alkohol- och Narkotikaupplysning (CAN) svenskarnas alkoholkonsumtion och hur man införskaffar sin alkohol genom så kallade monitormätningar. Totalt sett minskade alkoholkonsumtionen med 2,7 % under 2023 och är nu 8,6 liter ren alkohol per invånare 15 … Läs mer