SVL kommenterar budgetpropositionen för 2025
Idag, den 19 september, presenterade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025.
De största satsningarna görs inom brottsbekämpning och sänkt skatt på arbete och pension. På det alkoholpolitiska området lägger regeringen ca 60 mkr 2025 på sänkt skatt på öl från mindre oberoende bryggerier som producerar som mest 3 miljoner liter öl per år. Regeringen inför även sänkta alkoholskatter för mindre och oberoende bryggerier vilket är redan känt sedan tidigare. Det blir dock inga sänkta skatter för mindre destillerier vilket innebär en viss snedvridning på marknaden.
I budgetpropositionen fastslår även regeringen, återigen, att de avser att införa gårdsförsäljning för svenska producenter under 2025 i enlighet med det förslag som remitterats till Lagrådet och notifierats till EU-kommissionen. I början av juli notifierade regeringen förslaget om gårdsförsäljning till EU-kommissionen. EU-kommissionen och EU:s medlemsstater kan fram till den 8 oktober skicka in sina synpunkter på förslaget.
‑ Vi tycker att regeringens förslag kring sänkta skatter för mikrobryggerier är bra. Men det är synd att regeringen missar chansen att göra liknande undantag för mindre destillerier, vilket skulle ha varit fullt möjligt enligt EU-direktiv 92/83/EEG. Vad gäller gårdsförsäljning inväntar vi utfallet av notifieringsprocessen i EU och fortsätter att följa frågan, säger Elisabeth Due, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen.
Regeringen har velat lägga fram en företagarvänlig och mer tillväxtorienterad budget, samtidigt som man fortsätter att satsa på brottsbekämpning.
‑ Om regeringen på allvar vill stärka företagsklimatet och innovationskraften i svensk dryckesnäring samt motverka de negativa konsekvenser som höga alkoholskatter medför bör skatten på alkohol sänkas generellt. Det skulle leda till ökad lönsamhet, nya investeringar och fler arbetstillfällen inom dryckesnäringen samtidigt som incitamenten för införsel och illegal smuggling skulle minska. Sammantaget skulle det här leda till ökade skatteintäkter för staten och försämrad finansiering för kriminella nätverk som idag ägnar sig åt smuggling och illegal försäljning av insmugglad alkohol, säger Elisabeth Due.