Vi måste få bort smuggelspriten

|Nyhet
Allt fler ungdomar dricker smuggelsprit visar nya siffror. Det är en utveckling vi måste göra allt vi kan för att motverka. Mer resurser till Tullen och en alkoholskatt i nivå med övriga EU skulle bidra till att minska smuggelspriten och stärka den kontrollerade försäljningen, skriver Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL).

Jul och nyår brukar innebära att alkoholkonsumtionen ökar bland unga och vuxna. Att avnjuta ett glas vin eller en drink i sociala sammanhang, med måttfullhet och medvetenhet om dryckernas innehåll och effekter, är inte fel. Det är dock viktigt att hålla koll på varifrån alkoholen kommer. Den storskaliga införseln av alkohol från EU, som sedan säljs till ungdomar och andra riskgrupper, är problematisk.

Ny statistik visar att smuggelspriten ökar bland ungdomar. När Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning frågar ungdomar var alkoholen kom ifrån senaste gången de drack svarar allt fler att den kom från en person som säljer insmugglad alkohol. Samtidigt uppger allt färre att alkoholen är inhandlad på Systembolaget. Den här utvecklingen har pågått sedan 2012. I årets undersökning i årskurs 9 svarade hela 25 procent av eleverna som uppgett att de druckit alkohol under de senaste tolv månaderna att drycken kom från en person som säljer insmugglad alkohol (år 2012 var motsvarande siffra 18 procent). Utvecklingen går med andra ord åt fel håll.

För att stoppa denna oroväckande utveckling vill branschen tillföra våra gränsbevakande myndigheter ytterligare ekonomiska resurser och verktyg för att bekämpa den organiserade brottslighet som ofta ligger bakom smugglingen. Om inte finns det risk att Tullens förmåga kommer att minska de närmaste åren på grund av pensionsavgångar.

Vi behöver även en alkoholskatt i balans med övriga EU. Sverige har i dag högre alkoholskatt – och därmed högre alkoholpris mätt i kronor per liter ren alkohol – än övriga EU. Inom övriga EU är det genomsnittliga priset drygt 40 procent av det svenska. Så länge den svenska alkoholskatten är högre än övriga EU finns starka drivkrafter för smuggling. En harmonisering av skattenivåerna skulle minska incitamenten.

Låt oss tillsammans arbeta för att stärka den kontrollerade försäljningen av alkohol i Sverige. Genom ökad kontroll kan vi ha en försäljning under ordnade former där åldern på köparna kontrolleras och där produkternas kvalitet är granskad. Det vinner vi alla på, särskilt våra ungdomar.

Anna De Geer
vd Sprit & Vinleverantörsföreningen

Fler nyheter

Absoluts destilleri nu helt fossilfritt

|Nyhet

Precis som många branscher så arbetar dryckesbranschen aktivt med att minska sina utsläpp. Ett av SVL:s medlemsföretag som lyckats väl är The Absolut Group. År 2020 antog de nya klimatmål där ett av målen var ett helt fossilfritt destilleri i … Läs mer

SVL kommenterar budgetpropositionen för 2025

|Kommentar

Idag, den 19 september, presenterade regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. De största satsningarna görs inom brottsbekämpning och sänkt skatt på arbete och pension. På det alkoholpolitiska området lägger regeringen ca 60 mkr 2025 på sänkt skatt på … Läs mer

Ny rapport från Dryckesbranschens Klimatinitiativ (DKI)

|Nyhet

Dryckesbranschens klimatinitiativ startades 2017 för att tillsammans göra skillnad som bransch. Idag är vi 54 deltagare som både enskilt och gemensamt jobbar för att minska vår klimatpåverkan, genom tydliga mål och rapportering. Sedan starten har vi sett flera förbättringar i … Läs mer

Elisabeth Due ny VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen

|Pressmeddelande

Styrelsen för Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) har utsett Elisabeth Due till ny VD för SVL. Elisabeth tillträder sin nya roll den 2 september 2024. Elisabeth kommer senast från egen konsultverksamhet inom kommunikation, strategiutveckling och påverkansarbete. Tidigare har hon jobbat i … Läs mer